Konopie cud natury, Barbara Simonsohn

Barbara Simonsohn
Konopie cud natury
Vital, Białystok 2016, str. 169
ISBN: 978-83-65404-17-6

Mam już u siebie jedną książkę autorki, o której pisałam jakiś czas wcześniej Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia. Gdy tylko zobaczyłam kolejną jej książkę Konopie cud natury postanowiłam, że ta pozycja również zagości w moim domu, tym bardziej, że na własnej osobie już wypróbowałam krem na bazie oleju konopnego i widzę efekty jego stosowania.

Konopie w Polsce budzą wiele kontrowersji, a okazuje się, że należą one do superżywności ze względu na bogactwo substancji witalnych i antyoksydacyjny potencjał.

Superżywność to:
·         Produkty po brzegi wypełnione zdrowymi substancjami witalnymi
·         Witariańskie i pierwotne
·         Których biodostępność jest wyjątkowo wysoka
·         Które wzmacniają nasz układ odpornościowy
·         Chronią przed stanami zapalnymi
·         Zapobiegają chorobom układu krążenia
·         Które dzięki wysokiej zawartości substancji odżywczych wspierają kontrolowanie naszej wagi
·         Aktywują procesy samoleczenia
·         Chronią i wzmacniają nasz wrażliwy mózg
·         Podnoszą poziom produkcji serotoniny
·         Przywracają w nas równowagę
·         Dbają o zdrowe trawienie

Autorka rozpoczyna książkę od historii konopii, wartościach odżywczych nasion, opisuje naturalny i najlepiej zrównoważony olej konopny oraz wiele pisze o tym, że nasiona i olej konopny to niesamowita dawka witamin E.

Konopie to najstarsza roślina uprawna na świecie, w Chinach była uprawiana już 12000 lat przed naszą erą. Konopie używane są do złagodzenia bólu przy problemach skórnych. W języku hindi nosi nazwę „Ganja”  i w medycynie ajurwedyjskiej od lat stosowania jest przy astmie, malarii, bólach głowy, nudnościach, drażliwości.

Konopie oprócz tego, że można wykorzystywać w kosmetyce i przy produkcji rolnej również sprawdzają się w kuchni, jako mąka, olej czy mleko z nasion konopii.

Autorka w swojej książce pokusiła się również i przedstawienie kilku potraw z wykorzystaniem konopii. Konopie cud natury to książka, która obala mit krążący o tej roślinie. To produkt który charakteryzuje się idealną równowagą kwasów omega-3 i omega-6. Zmniejsza problemy skórne, poprawia pamięć i trawienie, oczyszcza jelita, wzmacnia kości i system odpornościowy, posiada działanie przeciwnowotworowe. I tu widzimy już dlaczego jest on produktem zakazanym. Jak pokazują badania osoby z nowotworami zażywające konopie odpowiednio zmodyfikowane i w odpowiednich dawkach zdrowieją. Niestety wielkie koncerny farmaceutyczne są temu przeciwne, bo wiedzą że upadną jeśli tylko konopie będą ogólnodostępne.

Polecam serdecznie tę pozycję, to całkiem inne spojrzenie na tę zakazaną roślinę, a jak się okazuje bardzo pozytywnie wpływającą na nasz organizm.

Barbara Simonsohn od ponad 20 lat zmienia życie ludzi poprzez propagowanie zdrowego odżywiania. Pisze na ten temat artykuły i prowadzi cieszące się dużą popularnością seminaria. Jest autorką wielu publikacji, m.in. bestsellerów Stewia, Sok z młodego jęczmienia i Nasiona chia, które prezentują lecznicze właściwości produktów zaliczanych do żywności funkcjonalnej.

Moja ocena: 8/10

Za książkę dziękuję portalowi Sztukater

Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za pozostawiony ślad....

Popularne posty