Konopie cud natury, Barbara Simonsohn
Barbara
Simonsohn
Konopie cud natury
Vital,
Białystok 2016, str. 169
ISBN:
978-83-65404-17-6
Mam
już u siebie jedną książkę autorki, o której pisałam jakiś czas wcześniej Nasiona chia. Aztecki sekret zdrowia. Gdy
tylko zobaczyłam kolejną jej książkę Konopie
cud natury postanowiłam, że ta pozycja również zagości w moim domu, tym
bardziej, że na własnej osobie już wypróbowałam krem na bazie oleju konopnego i
widzę efekty jego stosowania.
Konopie
w Polsce budzą wiele kontrowersji, a okazuje się, że należą one do
superżywności ze względu na bogactwo substancji witalnych i antyoksydacyjny
potencjał.
Superżywność
to:
·
Produkty po brzegi wypełnione zdrowymi
substancjami witalnymi
·
Witariańskie i pierwotne
·
Których biodostępność jest wyjątkowo wysoka
·
Które wzmacniają nasz układ odpornościowy
·
Chronią przed stanami zapalnymi
·
Zapobiegają chorobom układu krążenia
·
Które dzięki wysokiej zawartości substancji
odżywczych wspierają kontrolowanie naszej wagi
·
Aktywują procesy samoleczenia
·
Chronią i wzmacniają nasz wrażliwy mózg
·
Podnoszą poziom produkcji serotoniny
·
Przywracają w nas równowagę
·
Dbają o zdrowe trawienie
Autorka
rozpoczyna książkę od historii konopii, wartościach odżywczych nasion, opisuje
naturalny i najlepiej zrównoważony olej konopny oraz wiele pisze o tym, że
nasiona i olej konopny to niesamowita dawka witamin E.
Konopie
to najstarsza roślina uprawna na świecie, w Chinach była uprawiana już 12000
lat przed naszą erą. Konopie używane są do złagodzenia bólu przy problemach
skórnych. W języku hindi nosi nazwę „Ganja”
i w medycynie ajurwedyjskiej od lat stosowania jest przy astmie,
malarii, bólach głowy, nudnościach, drażliwości.
Konopie
oprócz tego, że można wykorzystywać w kosmetyce i przy produkcji rolnej również
sprawdzają się w kuchni, jako mąka, olej czy mleko z nasion konopii.
Autorka
w swojej książce pokusiła się również i przedstawienie kilku potraw z
wykorzystaniem konopii. Konopie cud natury to książka, która obala mit krążący
o tej roślinie. To produkt który charakteryzuje się idealną równowagą kwasów
omega-3 i omega-6. Zmniejsza problemy skórne, poprawia pamięć i trawienie,
oczyszcza jelita, wzmacnia kości i system odpornościowy, posiada działanie
przeciwnowotworowe. I tu widzimy już dlaczego jest on produktem zakazanym. Jak pokazują
badania osoby z nowotworami zażywające konopie odpowiednio zmodyfikowane i w
odpowiednich dawkach zdrowieją. Niestety wielkie koncerny farmaceutyczne są
temu przeciwne, bo wiedzą że upadną jeśli tylko konopie będą ogólnodostępne.
Polecam
serdecznie tę pozycję, to całkiem inne spojrzenie na tę zakazaną roślinę, a jak
się okazuje bardzo pozytywnie wpływającą na nasz organizm.
Barbara
Simonsohn od ponad 20 lat zmienia życie ludzi poprzez propagowanie zdrowego
odżywiania. Pisze na ten temat artykuły i prowadzi cieszące się dużą
popularnością seminaria. Jest autorką wielu publikacji, m.in. bestsellerów Stewia, Sok z młodego jęczmienia i Nasiona
chia, które prezentują lecznicze właściwości produktów zaliczanych do
żywności funkcjonalnej.
Moja ocena: 8/10
Za
książkę dziękuję portalowi Sztukater
To raczej nie jest pozycja, która trafia w mój gust.
OdpowiedzUsuń