"Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza", Małgorzata Krasna-Korycińska


"Przy słowiańskim stole czyli kulinaria wczesnego średniowiecza
Małgorzata Krasna- Korycińska
wydawnictwo: Triglav, Szczecin 2010
strony: 86

Książka trafiła na moją półkę za namową mojego męża, który interesuje się tematyką słowiańską. Jest to niewielka pod względem ilości stron pozycja. Z nie małym zainteresowaniem sięgnęłam po ten tytuł w przerwie między innymi pozycjami.
Jak już wspomina sama autorka, w Polsce brak jest pozycji dotyczącej jadła w okresie średniowiecza. Korzysta ona z własnych doświadczeń, pragnie przedstawić choć w niewielki sposób kuchnię wczesnośredniowieczną. Wiele razy odwołuje się do źródeł pisanych, aby jak najbardziej i jak najdokładniej  opisać jakie składniki wykorzystywano do posiłków, w jaki sposób pozyskiwano mięso, a przede wszystkim jaką zwierzynę jedzono.
Autorka bardzo plastycznym językiem opisuje sam proces kucharzenia, w jaki sposób obrabiano zboża, jakie warzywa uprawiano, przetwarzano i konserwowano.
Każdy z rozdziałów opatrzony jest wieloma interesującymi rysunkami. Natomiast w drugiej części przedstawiono przepisy na podstawowe dania: polewki, mięso, podpłomyki, chleb na zakwasie.

Książka bardzo interesująca, szczególnie osobom zainteresowanym słowiańszczyzną jak również dla odtwórców historycznych.

Moja ocena: 4/5

Książka bierze udział w wyzwaniu- "Polacy nie gęsi..."

Komentarze

Popularne posty